Corona virüsü kuşlarda ve memelilerde hastalıklara sebep olan ve Coronaviridae familyasının iki alt familyasını oluşturan virüslerdir. İnsanlarda soğuk algınlığından pnömoni (zatürre)’ye kadar çok çeşitli solunum yolu enfeksiyonlarına neden olmaktadırlar. Boğaz ağrısı, kuru öksürük, burun akıntısı, halsizlik ve yorgunluk ile seyreden soğuk algınlığına yol açmaktadırlar.2002 yılından itibaren görülmeye başlayan yeni Coronavirüs türleri ise soğuk algınlığından farklı olarak , grip benzeri daha ağır seyirli solunum yolu enfeksiyonu ile kendini gösterir. Bunlardan ilki SARS-CoV(Ağır Akut Solunum Yetmezliği Sendromu)’dur.Şubat 2003’de Çin’in Guangdong bölgesinde ilk önce yarasalardan palmiye misk kedisine ve buradan da insanlara bulaştığı düşünülmektedir.2004 yılından sonra da SARS’a bağlı yeni bir olgu olmamıştır. Bir diğeri ise Coronavirüs enfeksiyonu da MERS-CoV(Orta Doğu Solunum Sendromu)’dur.
Corona virüsünün Çin dışında şu ana kadar Tayland, Hong Kong, Fransa, Macau, Tayvan, Avustralya, ABD, Japonya, Güney Kore, Vietnam, Kamboçya, Nepal, Malezya, Sri Lanka, Singapur Fildişi Sahili, Kanada ve Almanya olmak üzere toplam 18 ülkede görüldüğü kesinleştirilmiştir. 2019-nCoV ile ilk vakaların deniz ürünleri ve yabani hayvan pazarında çalışan ve burayı ziyaret eden kişilerde olduğu tespit edilmiştir .Hasta olan kişinin öksürük, hapşırık ve burun temizlemesi sırasında havaya saçılan damlacıkların içerisinde asılı kalan virüslerin başka bir kişi tarafından solunmasıyla virüsün yayılmaktadır.16 sağlık çalışanında virüsün tespit edilmiş olmasıyla virüsün insandan insana geçebilme özelliği kazandığı ispatlanmıştır.Corona virüsü en çok havada asılı kalan damlacıklarla ve temas ile bulaşmaktadır.Ferah ve temiz olmayan alanlar virüsün bulaşmasına açık kapı bırakmaktadır.Farklı ilaçlama yöntemleri, ortamın daha steril hale gelmesini sağlayarak virüs bulaşımını engellemektedir.Giriş yolları önlendiği sürece virüs bulaşımı, neredeyse imkansız hale gelmektedir.Hasta odasına giren tüm kişilerin eldiven, önlük, tıbbi maske kullanmanmaları gerekmektedir. Göz önünde bulundurulması gereken bir diğer önemli konu da enfeksiyon hastalıklarından korunma rehberine uygun olarak ambulansların doğru bir şekilde ilaçlanması ve temizliğinin yapılması gerekmektedir .Acil servislere başvuran semptomatik hastaların farklı bekleme alanlarında bekletilmesi gerekmektedir. Yapılacak olan her sterilizasyon işlemi hayati önem taşımaktadır.Bu nedenden ötürü de ilaçlama ve temizlik eylemleri büyük önem taşır.
Tedavi sürecine gelecek olursak Coronavirüs enfeksiyonunun tedavisi, semptomatik tedavi denilen var olan şikayetleri azaltmaya yarayacak destek tedaviler ve varsa organ fonksiyon bozukluklarının ortadan kaldırılmasına yönelik girişimlerdir.Coronavirüs enfeksiyonlarında etkili olduğu gösterilen bir antiviral ilaç henüz maalesef yoktur. Herhangi bir aşı da geliştirilmemiştir fakat ABD’nin Nebraska eyaletindeki bir hastaneden remdesivir adlı ilacın hastalar üzerinde kullanımına başlanacağı bildirilmiştir. Remdesivir ilk olarak ebola virüsü ve marburg virüsü enfeksiyonları için bir tedavi olarak geliştirilmiş olan bir ilaçtır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri remdesivir ile Koronavirüs’üne (Kovid-19) karşı hastalar üzerinde yapılan klinik testlerin devam ettiğini, kesin sonuçların birkaç hafta sonra açıklanacağını ifade etmiştir.
Adalar Korona İlaçlama, Arnavutköy Korona İlaçlama, Ataşehir Korona İlaçlama, Avcilar Korona İlaçlama, Bağcilar Korona İlaçlama, Bahçelievler Korona İlaçlama, Bakirköy Korona İlaçlama, Başakşehir Korona İlaçlama, Bayrampaşa Korona İlaçlama, Beşiktaş Korona İlaçlama, Beylikdüzü Korona İlaçlama, Beyoğlu Korona İlaçlama, Büyükçekmece Korona İlaçlama, Beykoz Korona İlaçlama, Çatalca Korona İlaçlama, Çekmeköy Korona İlaçlama, Esenler Korona İlaçlama, Esenyurt Korona İlaçlama, Eyüp Korona İlaçlama, Fatih Korona İlaçlama, Gaziosmanpaşa Korona İlaçlama, Güngören Korona İlaçlama, Kadiköy Korona İlaçlama, Kağithane Korona İlaçlama, Kartal Korona İlaçlama, Küçükçekmece Korona İlaçlama, Maltepe Korona İlaçlama, Pendik Korona İlaçlama, Sancaktepe Korona İlaçlama, Sariyer Korona İlaçlama, Silivri Korona İlaçlama, Sultanbeyli Korona İlaçlama, Sultangazi Korona İlaçlama, Şile Korona İlaçlama, Şişli Korona İlaçlama, Tuzla Korona İlaçlama, Üsküdar Korona İlaçlama, Ümraniye Korona İlaçlama, Zeytinburnu Korona İlaçlama, Merkez İlçe Korona İlaçlama